Aug 24, 2006

Power Gila

Korang mesti ada perasan semenjak dua menjak ni berlambak iklan Celcom kat media keliling kita kan?

Ada Steven Gerrard, Maya Karin, Michael Owen la... aiseh... naik pening kepala gua dok pikir... apokebenda yang bebudak kat celcom tu tengah buat?

Boleh dikatakan sidrom kiasu telah menular ke dalam kompeni Celcom ini. Semua pasaran dia nak pegang.

Contoh terbaik, Celcom nak cuba masuk pasarang orang cina tempatan. Celcom memang kurang ngam ngan orang cina. Jadi, diorang pun carilah selebriti-selebriti Cina, seperti JJ Lin yang berhidung babi (siap ngan Carmen Soo lagi siut... tangkap leleh! Tapi bab hidung JJ tu potong habis) dan Lee Hom si cina hiphop sesat. Ntah Celcom bodoh, ataupun naif, dan pikir usaha mereka akan berjaya dengan membazirkan wang kat selebriti yang memang sudah kaya, dan kini bertambah tambah kaya.

JIKA TAKTIK INI BOLEH JALAN, eloklah jenama 'kebanggaan' Malaysia, tak lain tak bukan, Proton, guna untuk kereta Sawi yg orang nak pandang pun malu. Apa susah, tumpukan budget A&P untuk dapat khidmat 'ambassador'. Banyak pemandu F1 yang boleh dipilih... kalau Schumacher mahal sangat, dapatkanlah Raikonnen, tak pun Alonso ke (Alex Yoong jgn la... umpama tabur garam kat laut je). Insya-allah, kereta Proton Sawi pasti laris... Myvi pun kasi tabik sikit.

Itu cerita selebriti. Belum lagi pasal bola. Yang Celcom pi cari pemain yang dah nak lapuk buat apa... Pires (hancus, sekarang dah main kat liga sepanyol), Owen (cedera - tonggeng satu musim beb), Giggs (zaman gemilang dia dah lepas) dan Gerrard (buang karen!). Takkan diorang tak paham falsampah 'less is more'. Kalau ada kualiti, kuantiti tak penting. Cuba diorang gabung budget, dan upah hanya henry seorang, boleh tak? (cadangan gua ni korang boleh abai. pasal gua ni pro-arsenal).

Aku rasa top management celcom dah mad kot pasal approve benda-benda macam ini. (Untuk pengetahuan umum, akhbar melaporkan Celcom bazir RM70juta untuk A&P sempena Piala Dunia 2006). Tapi ada siapa ingat apa Celcom buat time piala dunia. Iklan Maxis 'Hasbullah Awang' kita ingatlah. Yang Digi punya iklan 'My Granmother Can Play Better' pun semua boleh ingat sehingga hujung bulu ketiak. 'FOOTBALL MAD NATION' konon. Pirah!!!

Hais... kempen terbarunya lagi best. Kempen 'POWER' konon. Fooyoh... dengar nama je kepala lutut pun goyang sial... power gila...

Memang power gila pun. Kempen ni tak silap kat mana. Cuma satu kenyataan kecil dalam media cetaknya je yang merosakkan 'credibility' kempen ini.

Ini beberapa petikan yg sempat biji mata saya tangkap:

"The Most Powerful Prepaid and Postpaid are From Celcom" - Steven Gerrard

"The Most Powerful Prepaid and Postpaid are From Celcom" - Lee Hom

"The Most Powerful Prepaid and Postpaid are From Celcom" - Michael Owen

Korang tak sedar ke... semua nie orang asing yang cakap benda-benda macam nie... macamlah diorang ada pakai line celcom dan siap tau celcom yang paling power... ini betul kes klasik "hang bayar aku duit, aku cakap apa yang hang nak aku cakap".

Cuba tengok contoh yang aku sediakan tu (contoh semata-mata ye. Takde kena mengena dengan yg hidup atau mati, atau tinggal nyawa ikan, ataupun diriku yg serba kekurangan ni). Bayangkanlah aku ni OKB (orang kaya bangsat) bernama Muthusamy... kaya gila la... siap boleh upah Tom Kurus (sepupu Cruise la tu). Dan dia siap cakap aku nilah insan paling hensem kat dunia. Korang percaya tak cakap dia? Hah...

4 comments:

Azraai said...

best dan power gila.

kalau nak power gan best , pegi kat muzium telekom pas tu kat dalam ada kedai ayam goreng kampung cicah gan sambal belacan . best dan gerenti MAD NATION sebab sambal dia POWER. hahah

gagak hitam said...

ok set. gua dengan selamba kambing akan merasa sambal dan ayam goreng tu kang.

kalau gerenti mad nation, kita tapau bebanyak dan bukak stall kat luar parlimen. pasal banyak ahli parlimen komplen makanan kantin sana macam gampang.

Anonymous said...

sori pasal melekat kat sini..
apa2 pun gua da baca statement hang kat atas nih,
aku 50-50 arr..
apa2 pon aku suke giler tengok iklan Maya KArin tuh...
Lagi satu adik girl gua plak suker giler kat Stephen Rahman tuh..
Tapi pada aku,aku tengok dan tunggu iklan Celcom tu pasal Maya KArin jer..haha

Chow~~!

Anonymous said...

gua pun favourite maya karin. kasi tebuk lapan hari pun tak puas.

time dia dulu belum sefamous skrg nih, dia rajin turun hardrock...dia layan batang omputih je siot.