Sep 6, 2006

Viva La Bola

Minggu lepas transfer market untuk pemain-pemain bola di Eropah telah ditutup. Banyak jugaklah kelab-kelab yang membabi buta main sain je player. Boleh pakai, tak boleh pakai belakang kira. Janji sain dulu. Ini termasuk kelab-kelab stok dengki dan kaya nak mampus. Diorang ni sanggup beli player lepas tu simpan, semata-mata tak nak kelab musuh dapat khidmat pemain tertentu.

Tetapi, yg selalu buat gua pecah perut ialah time gua baca berita perpindahan pemain dari satu kelab ke yang lain. Pemain pemain selalu akan kata ianya impian terbesar mereka untuk jadi player kelab baru mereka. Atau mereka akan kata mereka ialah penyokong setia kelab terbaru mereka dan ianya bagai impian jadi nyata untuk jadi playernya.

Ini contoh petikan dari Pascal Chimbonda (ex-Wigan) yang baru dibeli Spurs:

"I always wanted to be here. It is a footballing decision.
Tottenham is a great club where I hope I can play my best football."

'ALWAYS WANTED TO BE HERE' sial. Hahaha. Kelakar babi. Chimbonda tu baru setahun kat EPL dah kata impian dia selama ini ialah main untuk Spurs. Tapi gua ada kes yg lagi klasik untuk hiburan ramai. Ingat tak Freddy Adu? Budak nigger kurang hensem kulit hitam, player USA tu? Dia dengan selambanya kata kat wartawan tahun lepas:

“I definitely want to play for CHELSEA one day.
They're MY FAVOURITE CLUB IN THE WORLD”.
Mentang-mentang Chelsea kaya, dia pun main petik je lah nama kelab tu so si Jose akan beli dia. Magik giler siut... budak mentah yang tinggal kat US tu boleh kata Chelsea ialah favourite dia. Aduh, mana ada haram kat US tu tau Chelsea tu apobendo time tu? Aku rasa tak sampai 1% pun orang US layan bola. Kalau dia kata MU ke, Real Madrid ke, MPPJ ke (songlap duit kuat nie!), boleh jugak aku ampun.

Hahaha. Duit tu hantu segalanya. Kita tak boleh salahkan player bola. Pasal ahli politik pun rajin tukar kem time dapat offer baik. Habih hilang pendirian dan agenda sendiri bila duit dah beratur kat depan mata. Ntah-ntah satu hari nanti tok guru PAS, Nik Aziz tu pun akan kata:

"I always wanted to be here. It is a political decision.
UMNO is a great party where I hope I can play my best politics."

Tsk tsk tsk tsk...

No comments: