Jan 7, 2007

Simpulan Bahasa (Edisi Tahun Melawat Malaysia 2007)

Tahun Melawat Malaysia dah pun masuk hari ke-7. Nasib baik kita tak kena bom macam kat Bangkok, yang mana hati rakyatnya sudah pun bengkok nak mengharungi Tahun baru ini.

OK. Berbalik pula kat negara sendiri. Ni aku jangka korang semua mesti ada banyak kengkawan dari luar negara datang melawat kan? Hah…aku dah sediakan simpulan bahasa edisi kaum majmuk tempatan. Simpulan bahasa ini tepat sekali digunakan pabila kawan pelancong kamu minta penerangan mengenai perlakuan kaum-kaum utama kita yang berwarna-warni.


Mabuk Keling (dalam bahasa perancis: Indien ivre)
Asal-usul:
Ahli-ahli sejarah percaya bahawa fenomena 'mabuk keling' ini terjadi semenjak lahirnya todi dan Samy Vellu.

Maksud:
Orang mabuk yang berperangai seperti bahlul+beruk+bangsat; sedangkan hanya minum segelas dua air haram.

Perhatian:
Adalah dinasihatkan supaya berhati-hati ketika menggunakan perkataan ini. Perkataan ini cukup sensitif sehingga boleh menyebabkan botol dibaling ke arah kepala awak oleh keling yang sudah mabuk keling.

Contoh Ayat:
OI KECOH LA LU! LU MINUM... ORANG MINUM JUGAK... JANGANLAH BUAT MACAM MABUK KELING. Ni baru kena segelas je, dah nak pecah-pecah botol la...bukak baju lah...kang kena lagi tiga gelas macam mana pulak hah? NAk rogol lipas pulak? kimak betui...


Janji Melayu (dalam bahasa jerman: Versprechung des Malaiianers)
Asal Usul:
Tiada siapa pun dapat mengenalpasti sejarah kewujudannya. Sebilangan pakar bahasa mendakwa ia mula digunakan sejak zaman kesultanan melayu melaka. Tetapi lebih ramai berpendapat 'Janji Melayu' lahir dihari kerajaan memperkenalkan Dasar Ekonomi Baru*.

Maksud:
Janji tidak menepati janji. Ini terutamanya berkaitan janji waktu masa.

Perhatian:
Penggunaan hanya terhad kepada kaum Melayu saja.

Contoh Ayat:
*Eh Pak Seman, aku sebagai anak muda ini malulah dengan kerajaan kita nie. Kan diorang kata nak memansuhkan Dasar Ekonomi Baru apabila jumlah ekuiti Bumiputera kita sudah mencecah 30%? Ni hah, sekarang laporan ASLI dah pun konfirm bumiputera kita sudah sampai paras 45%! Kenapa tiada tindakan diambil? Sampai bila kita nak dicemuh dengan janji melayu kita?


Cina Jinjang (dalam bahasa itali: cinese del jinjang)
Asal Usul:
Semenjak pekan Jinjang dibuka berpuluh tahun dahulu. Tetapi hanya menjadi terkenal setelah cerita 'Young & Dangerous' ditayangkan. Juga dikenali dengan nama 'Sindrom Ho Nam'.

Maksud:
Cina jenis ON habis, yang hidup di dunia mereka sendiri (iaitu cukup distintif jika dibandingkan dengan cina lain).

Perhatian:
Anda perlu berhati-hati dengan pertuturan mengenai cina jinjang sekiranya anda mengesan cina-cina berciri sebegini berdekatan anda:
  1. Rambut berwarna-warni, dan langsung tidak kena dengan kepala hotak mereka.
  2. Stail fesyen angkasa lepas. Banyak menggunakan fabrik metalik, yang menyilau mata.
  3. Gabungan fesyen yang teramat SALAH i.e. Tali pinggang putih, seluar jeans hijau, baju kemeja merah dan kasut kuning.
  4. Kereta yang dipandu sudah modify habis. Ekzos lantang; bodykit Evo3 pada kereta Wira; lowered sehingga semut pun tak boleh lepas bawah kereta.
  5. Suka menurun tingkap kereta, menghisap rokok sambil mem-blast-kan lagu fengtau supaya satu kampung boleh dengar.
  6. Tiu Nia Ma Ke Chau Hai, dan perkataan-perkataan seangkatan sering dilafazkan
  7. dan lain-lain ciri yang tidak lazim terdapat pada orang cina.
Contoh Ayat:
Eh mata hang tu jaga-jaga sikit. Kau jangan jeling-jeling kat bebudak sana... pasal diorang semua cina jinjang... silap langkah, ada tengkuk korang yang patah.


Begitulah ye saudara saudari sekalian. Diharap para pelancong dapat mengenali lebih mendalam lagi orang orang tempatan dengan simpulan-simpulan bahasa diatas.

36 comments:

Anonymous said...

wtf?

Aput said...

this is hilariously funny!

mandelism said...

nih pehal ni?u have the most irresponsible post of the new year, it is not appropriate and really not sensitive to ppls feelings..

mangkuk..

Anonymous said...

hah... gagak. gua dah cakap skali, tapi mau cakap skali lagi.

hang ni memang kelakar cam nak mampos. gua tak tau macam mana lagi mau cakap.. hang punya lawak memang kencang dan hang ni cukup kreatif, sampai gua mau kasik nama hang untuk undi anugerah industri malaysia.. kategori lawak kencang.

HarbX said...

"Suka menurun tingkap kereta, menghisap rokok sambil mem-blast-kan lagu fengtau supaya satu kampung boleh dengar."

When I sampai kat situ, I ketawa - LOL style. :)

Btw, I'm Chinese and I thought it was funny. Well done!

Anonymous said...

gagak,

you are good man. real funny stuff. Love you style. similar with our Dato' Lat. Keep up the good work.

Anonymous said...

liked the "fengtau" part.

Unpro said...

lawak betul lah...

harap dapat teruskan sehingga menjadi terbitan kamus.

Anonymous said...

Good work! This is so funny!

ott said...

Congratz...

jeffooi letak link kat blog dier. Teruskan buat lawak...

astrosurge said...

hi GK,
termasuk lak ke blog enko dari si Jep tu..lawak engkau berkesan cam roundup lah...kudos man, aku suka blog enko!

anyway, meh la ke blog aku.

cina jinjang said...

Where is the fun if we lose the ability to laugh at ourselves and among ourselves. Anyway I am Chinese and I am not offended by the peribahasa. I find it good to laugh at ourselves.

Gimme more!!

Anonymous said...

Weh! Cari la banyak sikit! Ada banyak lagi perumpamaan yang ko blum cover!

chot said...

hang xde pegi audition raja lawak ke?

equaliser said...

Hoi Sakai,

Pasal India mabuk todi lu pandai lawak. Pasal Melayu mabuk ganja/fit dan juga mabuk seks tak boleh bat lawak ke. Poodah sakai!

violet said...

hahahahah you are so damn funny!

ntah hape hape tah said...

equaliser,

actually banyak example yg dia bagi pasal melayu... you just need to READ the archive.

sbg contoh..
bumi mana tak ditimpa beer.
polis di rasuah malaysia
Bapak Korek, Anak Suntik

dll.. so jgn cepat melatah..

Alliedmartster said...

can't agree more with Cina Jinjang..
How apt, really funny.

I cant help but feel that people nowadays have lost their ability to laugh . . .

No doubt it could be senstive, but here Gagak illustrates that he does have asense of humour...in seeing all these 'realities'...

Anonymous said...

eh brudder - funny post - keep up the good work - politik di malaysia ini memang lawak, tapi kesengsaraan rakyat apabila UMNOputra dan krony mereka kaya-ray memang mengsedihkan! allson

faridfadhly said...

lu mmg kool.

dah2 jom kite ke surau.

equaliser said...

Jokes aside.

I think the blogger bugger was masturbating when he rode the above crap especially the first one.

Let me tell you why Indians get pissed off when ungratefull Malay sakais call them keling this and keling that.

Malay borrowed all kinds of nice Indian words into their language especially those used for their royalty etc. But what buggers call Indians in return. All kinds of filthy freaky terms...

Podah!

Buaya69 said...

bwahahaha! you ni memang kelakor. Tius!

btw, that ending "tius" is cina jinjang speaking that "you rawk!" :P

Anonymous said...

Nak buek lawok pon berpada-padaloo... terlajak perahu boleh undoq lagi, terlajak kate burok padahnye haaa... pembaca cina ok la sebab peribahasa cina jinjang tu tak merujuk pada kaum cina. tapi untuk dua peribahasa lain tu tak ke pelek sebab takde pun cakap 'tidak lazimnya terdapat pada kaum Melayu/India'. tengok kan pembaca india dan melayu dah saling kata-mengata. budok-budok betol la perangai.

"
Where Mabuk Keling and Janji Melayu phrases are reflections of adjectives (kata sifat), Cina Jinjang is a noun (kata nama).

And under Cina Jinjang it was mentioned that one of the characteristic is "dan lain-lain ciri yang tidak lazim terdapat pada orang cina".

But sounds more like a generalization for Janji Melayu as if Malays are the only race to be known to not to honor their promises:
"Penggunaan hanya terhad kepada kaum Melayu saja".

Keling mabuk carries with it some hideous and nasty prejudicial imageries of 'Indian crooks' with todi and parangs in their hands:
"...terjadi semenjak lahirnya todi dan Samy Vellu"... well as if crooks from other races have never been caught drunk

"

sherrina said...

errr...lagu feng tau tu lagu apa?

anyway, very funny lah :D

astrosurge said...

sherrina,
fengtau tu seangkatan dengan headbanging (goyang kepala). biasanya cina jinjang nie fengtau ikut irama cantopop atau techno cina nyanyian Kelly Chen.

techno cina nyanyian kelly chen tu bole la diumpamakan sebagai dangdut cina.

The Unladen Swallow said...

Screw feelings! This is seriously funny!

Brian Ho said...

Kelakarnye siut!!! Where have you been all this time man??? You're absolutely hilarious!

Anonymous said...

hahaha... i must say this is good stuff but the fact that someone here got really pissed off with it is beyond my imagination. Stuffs like this or i should say, comments like this are a norm in the states or european countries. Why can't we just take it? Another simple fact that our country have 1st world services/facilities but a 3rd world mind/thinking. In the states, loads of movies showing their president's head got blown but i don't dare to say what will happen if something similar happened here.

Anonymous said...

pls not b so sensitive on the postings....v all knew bout d facts, lets face it...no point sayin your indian is so high class, malay so standard, chinese so good etc..

parjons said...

ahahaha..best2.lu mmg cool n fair..ketiga2 peribahasa tu aku mmg selalu dgr..ahahaha..

Andrew said...

TEPAT SEKALI NI!!! memang best.

equaliser said...

Humor my arse. This motherfucker blogger post some stupid racist joke and other fucker commentars think its damn funny %$^#@@!

That chinakoi jeff ooi thinks he is doing Malaysia a favor. Freedom of press konon. Go and preach freedom of press in China lah!

equaliser said...

What's the matter Jeff Ooi got nothing better to post?

Why don't you post about on say, how to pirate CDs- any CDslah software/music/video/porn. Or how about on how to pimp women from China in Malaysia.

Better isn't it?

Nz said...
This comment has been removed by the author.
AtiQah said...

It is funny but don't overdoing it..
Some ppl can be offended by what you are saying.
Anyway,don't ever destroy the native language.

unknownclicker said...

lagu fentau tu camne ah?