Apr 2, 2007

Lubang Tempatan

Siapa sini suka pasar malam? Gua memang favourite la tempat nie. Pasal semuanya ada - pengemis bermacam-macam punya kudung, awek yang bermacam-macam punya 'barang'... dan entah apa apa lagi.

Tapi sebab yang menyebabkan aku suka bab pasar malam nie ialah aktiviti VCD, DVD dan yang selanun dengannya. Seperti biasa, kat pasar malam Sabtu lepas gua singgahlah kat gerai DVD nie. Cipap.. Ah Wai ni (budak DVD, bukan nama sebenarnya), syor kat gua satu DVD home-made nie.Gua biasanya tak minat benda-benda macam nie...terutamanya kalau kena beli ngan duit sendiri. Biasa gua download free je. Tapi Ah Wai sound kat gua home-made nie betul made-in-malaysia.

Arghhhh..... ternaik bulu ketiak gua sejenak. Gua betul pantang dengan benda buatan malaysia nie. Mesti nak belilah. Pasal semangat 'Belilah Barang Buatan Malaysia' sentiasa ada dalam darah. Maka dengan rakusnya, gua terus menghulur duit kat Ah Wai sambil bertanya..."Rosak boleh tukar arrr?"

Nak dipendekkan cerita, gua sudah pun sampai rumah dan bertapa kat depan TV. Memang dah sedialah nak mendalami segala yang wajib didalami dalam DVD yang serba segar nie. Tapi baru je PLAY disc tu tak sampai 30saat, gua dah terkejut beruk dah. Muka heroine tu macam kenal je. Tanpa membuang walau secubit masa pun, gua pun merujuk kepada koleksi Ensiklopedia Awek-awek Malaysia untuk menyahihkan sangkaan gua. Rupa-rupanya awek tu gua pernah nampak sial. Member punya member. Dunia betul punya kecik la katakan.

Ai...ni gua betul tak paham lah. Apsal diorang nie suka nak rakam-rakam aktiviti maksiat diorang hah. Nak jadi Paris Hilton ke, atau nak jadi Zarina Zainuddin abad ini? Apa diorang tak pikir akibatnya ke?

Ada banyak dilaporkan kat media tempatan kita, berkenanan ramai orang yang kantoi ngan video home-made macam nie. Time romen bukan main suka lagi nak rakam... tapi masa kantoi, tak nak mengakulah, kata orang nak fitnah la, video tu komputer touch-up la. Iyelah tu!

Eh...henfon tu gunanya untuk talipon orang. Bukan untuk rakam kemaluan dan kemaksiatan korang tu oi. Ni dah rakam, lepas tu tersebar pulak kat orang luar...siapa yang untung?

Si Ah Wai dan boss-boss DVDnya serta peminat macam kitorang jugak yang untung, ngok!.

Apapun, gua amat bersyukurlah kerana ditemukan dengan video seorang kenalan. Gua tau ada banyak lagi video tempatan kat luar tu, cuma tunggu time je untuk dilayan mata gua.

Tetapi sekian dulu untuk kali nie, majulah DVD untuk Ah Wai.


Eh Ah Wai, itu home-made manyak boring la. Gua mau tukar itu cerita '300' bolehkah?

4 comments:

Ramizan said...

eh boleh komen....

baik betul ko punyer nasihat guna phone tu elok2, tapi ko beli jugak DVD tu ye...

oh ye, dah DVD skrg ni rupanya..dulu2 pakai VCD.

gagak hitam said...

vcd apa kelas bang, sekarang semua dah pakai dvd dah.

laaa...memang gua beli dvd tu, tapi niat sebenar gua ialah nak tukar dvd '300' tu. gua cuma dapatkan lebih nilai untuk duit yang gua spend tu je. dah ah wai tu cakap boleh tukar kalau tak suka! muahahahahaha

C-Fu said...

tapi soalan cepumasnye adalah....

lame tak home3gp vid tu? lighting, angle ok? bagi la komen. mase tengok tu ko gune la tangan ko tu untuk tulis review, bukan untuk mmmmm

ako bukannye ape, ako suke kalo lebih ramai orang kite ambik minat pasal filmatografi ni je.

gagak hitam said...

angle kureng le....aiseh citer d.i.y indie cam nie nak demand lebih lebih pulak....

janji nampak muka dengan jelas, kira boleh lepas la...kakakakaka