Nov 2, 2007

Bangsat Kat Awan

Misi bangsatawan kita semua ini betul lawak yang teramat serius. Bukan saja bazir duit rakyat, yang lebih memalukan ialah kerajaan kita asyik membangga-banggakan 'kejayaan' bangsatawannya. Dr Sheikh tu siap digelar wira negara. Isk isk isk... wira kepala butohnya. Bayar 20juta dah boleh naik atas.

Dengan duit yang Lim Goh Tong ada, tah berapa round dah dia boleh pergi balik angkasa lepas. Terus status wira negara (err...Uncle Lim memang dah kira kelas wira dah... jaya hasil titik peluh sendiri bai...hmmm... mungkin dia patut jadikan misi angkasa lepas ini satu agendanya sebelum dia meninggal minggu lepas).

Gua yang dulu dulu pernah lepak dengan angkasawan sebenar pun belum kecoh lagi... ni korang takat layan pelancong angkasa lepas dah bising cam nie. Pirahhh!!!
Semalam dalam berita, Pak Lah sempat lagi mengulas bahawa kerajaan akan mempertimbang tawaran yang dikemukakan Rusia untuk menghantar bangsatawan kedua ke atas langit. Bunyi 'tawaran' tu macam sedap je kan?...padahal yang Rusia kata kat dia mungkin berbunyi begini..

"Err.. lu nak hantar sepuluh lagi bangsatawan pun takpe. Janji hang order lagi tiga empat puluh jet pejuang kitorang. Oh bukan tu je, hang kena juga luluskan permit pelacur kita masuk negara hang. Tu sumber ekonomi kitorang jugak."

Hais...kita kena bayar cukai lebih lagilah kalau projek tu ON. Kalau tak, mana nak dapat duit untuk taja misi bodoh sebegini.

Seperkara lagi. Pasal nak mendiamkan mulut celupar kitorang nie, diorang pun katalah bangsatawan ada buat eksperimen tah apakebenda lah. Ye, eksperimen... mana eksperimen tu oi? Apa hasilnya... diorang diorang sendiri jelah yang tau eksperimen apa diorang buat tu.

Dah tu, misi ni mesti ada konspirasi besar. Apsal pulak abang bangsatawan tu tetiba meninggal hah? Banyak hari hari lain boleh mati apa. Punca kematian punyalah lawak. Terhantuk tiang. Hmmm... mungkin abang bangsatawan dapat tau sesuatu yang tidak sepatutnya diketahui. Wahahaha...tu pasal kena 'erase' la tu. Hahaha.

Tapi banyak banyak cerita gua dengar mengenai misi bangsatawan ini, favourite gua ialah bila mendengar komen Tengku Adnan selaku Menteri Pelancongan kata "Kejayaan ini telah menjadikan Malaysia sebagai destinasi pelancongan dunia'. Huh???

Apa benda dia cakap tu? Otak bawak ke tak. Apa kaitan orang nampak bangsatawan kita memberuk kat ISS tu dengan datang melancong kat negara oi? Gua OK lagi kalau dia kata "kejayaan bangsatawan kita ini telah memberitahu dunia bahawa kita agak liberal dengan konsep Gay. Kita boleh menerima mereka. Mari gay-gay sedunia, datang kat Malaysia". Pasal memang ada banyak kura-ura kat luar tu mengatakan bangsatawan kita tu gay apa. Hahaha....

Menteri-mentri semua biasalah, cakap nak kena dengan bidang kerja dia je. Mampus koranglah kalau nak pikir dia bangang. Dia apa kisah. Gua dapat bayangkan kalau si Samy pulak yang ditanya pemberita mengenai bangsatawan ini...mungkin dia jawab cam ni kot.."Saya lasa ini manyak baik untuk pengembangan kita punya highway. Pasat kita sulah ada ini angkasa punya teknologi...kita boleh pakai bikin jalan. Dan tol kita juga musti naik lagi...pasal mau biayai ini projek".

Sesungguhnya, perkara bangsatawan sebegini memang tak payah nak kecoh lah. Buang masa. Yang pasti cuma satu, Dr Sheikh bakal bergelar 'Datuk' atau 'Tan Sri' atau 'Tun'.


*Tak tipu...memang gua pernah lepak dengan cosmonaut Rusia dulu dulu tu atas sebab kerja. Gua bukan takat bergeser bahu je ngan dia tu, malah minum vodka dan kencing bersebelahan pun dah try.

1 comment:

bats said...

apa lagi mau cakap? kimak tul, diorang tau ni kerja buang duit baik punya, lagi mau buat. baik pakai duit tu pasang letrik kat kampung-kampung kat msia ni.

ni lah akibatnya kalu kera jadi drebar. mana tak aksiden bai?