Jul 12, 2007

Nasib Baik Kena Lima Je

Tiap pagi, sedang gua memandu sambil menghayati keindahan kesesakan lalulintas kat Kolumpo untuk pergi kerja, gua memang tak pernah tinggallah nak mendengar berita nasional kat radio KLFM.

Berita ini memang padat. Tiap hari memang lengkap dengan segmen berita dalam negeri, luar negara, dan juga sukan. Tapi hari ini lain dari hari hari sebelumnya. Lepas je baca berita luar negara, terus pembaca itu kata 'sebagai penutup, disampaikan sari berita sekali lagi..."

Eh...pikir gua. Ini berita nasional apa... ada lagi satu berita tak disampaikan pun. Mana boleh! Takkanlah tiap kali nak menyiarkan berita yang membanggakan je... orang semua pun nak dengar lagi berita pasukan bolasepak negara kena titik 5-1 dengan China.

Gua rasa...berita sukan itu ada tertera kat teks pembaca itu, cuma dia rasa teramatlah sangat malu untuk membacakannya. Kekalahan Malaysia ini boleh gua samakan dengan kekalahan parti-parti pembangkang menentang Barisan Nasional dalam pilihan raya tahun 2004. Teruk sangat! Drop habis waterface semua.

Game semalam tu gua layan dengan member-member kat warung tomyam. Yang gua suka kalau tengok bola ramai-ramai ini ialah part kutuk mengutuk team tengah main tu. Saat paling best semalam, ialah semasa si Hardi Jaafar tu angkat korner tapi bola tak naik... dan dengan selambanya member cina gua seorang nie sound "Lu orang tengok itu semua...ambil korner, ambil freekick, mau rembat pun, bola semua lemahhhh saja. Lu tau apsal? ...Pasal diorang tala makan babi-lah."

"Babi ada ummph. Itu semua negara-negara yang menang piala dunia semuanya makan babi. Macam stout la... bagi power sikit".

Aiii...bertuah lahabau sekor nie. Main lepas cakap je. Sia-sia je kalau kena pelengkung dengan table table sebelah yang dipenuhi orang tak makan babi. Nasib baik yang kat table nie semua member member karib...so tak tersinggunglah. Walau tak tersinggung pun, lepas tu mulalah mereka berdebat sesama sendiri pasal makan babi nie. Kakakaka....sampai satu point tu... gua sound terus je... "Eh kau kata makan babi power kan, nie apsal team Malaysia takde player cina? Semua first 11 orang melayu je."

Dengan lantasnya dia menjawab.."POLITIKLAH...apa lagi. Cina mana nak lepas selection."

Lah dah masuk politik pulak dah... terus tu kita diam dan tak cakap lagi pasal isu itu. Kita tumpukan perhatian kat game terus sampailah habis.

Dalam perjalanan balik rumah tu, gua terpikir-pikir, tertanya-tanya, dan terus membuat penganalisaan kenapa team kita ramai orang melayu, dan kaum lain kurang.

Begini analisa gua:

Player Melayu
Skill memang mampat. Macam-macam skill boleh keluar. Betul samba-l habis. Tak tipu bai... gua pernah nampak depan mata buat skill pusing Zidane, skill stepover Robinho selamba bapak diorang je (dan ini juga diakui oleh ramai budak cina yang gua kenal. Memang terrer! Cuma tak paham je apsal main cam taik bila bertanding). Dan walaupun diorang ni ramai kaki balut, pipon... dan rokok Dunhill tak pernah tinggal tangan... stamina diorang gua memang tabik. Betul tak faham macamana diorang ni boleh tahan.

Player India
Lu kalau rasa tulang dah cukup kuat...bolehlah pi try keting diorang. Tak kira yang keding ke yang gemuk...semua keting macam besi. Patutlah diorang ni ramai buat bisnes besi buruk. Ntah-ntah makan besi tu ke. Dan tak lupa...body kontact diorang memang macam sial. Sekali hayun, sure terpelanting. Larian diorang pun kuat jugak. Korang jangan lupa... sehitam-hitam mereka...nigger tu kira jugak keluarga diorang. Ramai nigger pemegang rekod dunia acara lari pecut oi.

Player Cina
Cakap je... Mercurial Vapor berharga RM600 tu, atau Adidas F50 yang terbaru. Semuanya lengkap kat badan mereka. Jersi kalau tak Nike Dri-Fit mana nak pakai. Itulah player cina kalau nak tau. Korang turun je padang futsal dan tengok. Main tah ke mana. Tapi equipment semua lengkap. Dah tu, cakap bola diorang memang sampai boleh melayang lah (dari segi strategi, skill, taktik, dll). Suruh je angkasawan kita tu balik sini. Tak yah susah susah nak trainin kat Rusia. Lepak je ngan orang cina main bola...biar cakap bola sampai terbang ke ISS.


Kesimpulannya... korang sendiri jelah buat kesimpulannya... gua tak kisah siapa main pun. Janji Malaysia boleh menang.

6 comments:

C-Fu said...

MANE GRED DIORANG CAM FIGHTER MELAYU CINA INDIA!!!!!!!!!!!

gagak hitam said...

kakakaka.....gua takleh nak bagi gred la...pasal kalau gua bagi gred...kang shebby dan norizan bakar semua hilang kerja la.

gerenti espn dan FAM lantik gua jadi jurulatih atau penganalisa bola.

azwan said...

melakukan

azwan said...

sesuatu yang memalukan

sbb sebelum ni ada kat sok kabar kata.. "malaysia bleh menang"

Liew Ken Choong said...

norizan kena "bakar" lepas ni.

tommy said...

gua rela tengok kriket lain hari.